Onderhoud

Onderhoud het hout met liefde

4 tips om je meubels mooi te houden

Luchtvochtigheid

Zorg goed voor jezelf en de houten meubels door de luchtvochtigheid tussen de 50- 60% te houden. Gebruik hiervoor een hygrometer.

Lees verder hieronder.

Onderzetters

Gebruik altijd onderzetters op houten/fineer meubels. Massief hout kan tegen een stootje, maar blijft langer mooi als  er onderzetters gebruikt worden.

Schone vochtige doek

Heb je een houten eettafel? Dan raden wij aan om je tafel iedere dag af te nemen met een licht vochtige schone doek. Kasten worden niet zo intensief gebruikt. Wij raden je daarom aan om deze eens per maand  licht vochtig schoon te maken met een schone (zonder zeep) doek.

Reinig de meubels minimaal 1 keer per jaar grondig door onderhoudszeep te gebruiken van Rubio Monocoat.

Reinig en onderhoud

Het komt voor dat afhankelijk van het gebruik van de meubels er vlekken in komen. Dit is geen probleem. Wij hebben verschillende onderhoudsmiddelen om deze vlekken eruit te krijgen.

Bekijk op deze pagina wat je nodig hebt. Geef dit aan ons door en haal het op in onze showroom.

Geef je houten meubels eens wat extra liefde

Houten meubels vragen om een goed onderhoud, voor het behouden van de natuurlijke uitstraling. Met het juiste onderhoudsmiddel blijven je houten tafel en houten kast langer mooi.

Welk onderhoud product jij nodig hebt voor jouw houten meubel, hangt af van de afwerking van het hout. Wij houden het simpel en hebben twee soorten afwerking namelijk blanke matte lak of olie.


Om houten meubels goed te kunnen onderhouden is het volgende belangrijk.

HELP, het hout is aan het werken.

Massieve meubels werken door invloed van een wisselend vochtpercentage in de ruimte.
Dit noemen we het ‘werken’ van hout. Hoe vochtiger de lucht, hoe groter de kans dat het hout gaat zwellen (uitzetten). Hoe droger lucht, hoe groter de kans dat het hout gaat scheuren (krimpen).
Het ‘werken’ van hout kan ontstaan bij alle houtproducten die geheel of gedeeltelijk uit massief hout zijn gemaakt.

U kunt de ‘werking’ van hout wel minimaliseren door te zorgen voor een goede luchtvochtigheid tussen de 50-60%. Dit kunt u meten met een hygrometer voor binnen.


Wat moet ik doen als de luchtvochtigheid te laag is?

Je dient dan waterdamp aan de lucht toe te voegen. Dat kan bijvoorbeeld door bij het koken van water de afzuigkap uit te zetten waardoor waterdamp zich in huis verspreidt. Om in de winter de luchtvochtigheid op peil te houden in een huiskamer met centrale verwarming, dient per dag 4 tot 6 liter water verdampt worden. Het meest effectief is daarom het plaatsen van een luchtbevochtiger die geschikt is voor de inhoud van je woning. Blijft de luchtvochtigheid te laag, dan zal het hout gaan krimpen. De relatieve luchtvochtigheid is het laagst in de winter, wanneer je gebruik maakt van de verwarming of kachel.



Wat moet ik doen als de relatieve luchtvochtigheid te hoog is?

Voorkom toevoeging van vocht aan de lucht. Gebruik de afzuigkap, voer damp uit de wasdroger en vaatwasser naar buiten af en zorg ook voor voldoende ventilatie. Als deze maatregelen niet helpen, kan de aanschaf van een (mobiele) airco worden overwogen. Massief houten meubels blijven door deze maatregelen in perfecte staat. Blijft de relatieve luchtvochtigheid te hoog, dan zal het hout gaan uitzetten.



Voordelen van luchtvochtigheid voor uw gezondheid.

Het mag duidelijk zijn dat een goede luchtvochtigheid belangrijk is voor de duurzaamheid van uw houten producten. Maar er zijn meer voordelen. Een goede luchtvochtigheid draagt namelijk bij aan uw gezondheid. Bij een te lage luchtvochtigheid kunnen er gezondheidsklachten ontstaan. Deze klachten kunnen variëren van droge lippen en een droge keel, tot hoofdpijn en geïrriteerde luchtwegen en slijmvliezen.

Olie X lak
Wat is het verschil

 Olie: 

  • Olie heeft een natuurlijke uitstraling en is gemakkelijk bij te houden.
  • Olie is verkrijgbaar in 12 kleuren, warme tinten/kleuren en bewerkingen dan lak. Het is wel minder sterk dan een lak, maar houd vuil goed tegen. 
  • Bij een geolied meubel is er sprake van natuurlijke slijtage.
  • De structuur van het eikenhout blijft goed zichtbaar.
  • Het is mogelijk om een plekje plaatselijk bij te werken. Het meubel hoeft dus niet helemaal geschuurd te worden.
  • Wij gebruiken Rubio Monocoat plus 2C olie. Deze olie beschermt het hout al na 1 laag. Hierdoor hebben wij minder olie nodig voor onze meubels. 
  • De olie wordt gemaakt op basis van lijnzaadolie.
  • Onze olie bevat bovendien 0% VOC (Volatile Organic Compounds, schadelijke stoffen die vrijkomen bij productie of applicatie van het product). Daardoor is de olie heel veilig in gebruik én even veilig voor het milieu.

Nadelen van olie:

  • Als het meubel niet goed onderhouden wordt, is deze gevoeliger voor vuil en vocht.
  • Een geolied meubel dient afhankelijk van het gebruik 1x per maand of 1x per half jaar in de onderhoudsolie (refresh spray) gezet te worden.

Onderhouden:

  • Iedere maand het meubel (bij intensief gebruik) met Rubio monocoat zeep reinigen.
  • Meubelen die niet intensief gebruikt worden raden wij om de 6 maanden aan.
  • Na 6 maanden is het raadzaam om het hout te voeden met de Refresh spray. Vooral in de wintermaanden als de lucht binnenshuis droger begint te worden. Hierdoor gaat het eikenhout meer werken.
  • Is na verloop van tijd de kleur vaag, dan kan er gebruik worden gemaakt van onze refresh service. Wij schuren het meubel helemaal op, waar nodig werken wij het meubel bij en wordt het opnieuw in de olielaag gezet. Stuur ons hiervoor een mail. 

onderhoudsproducten zijn verkrijgbaar in de showroom. Stuur ons van tevoren een mail met welke onderhoudsproducten je graag wilt, dan leggen wij dit voor je klaar.

Lak:

    • Lak heeft een sterkere beschermlaag.

    • Lak wordt in meerdere lagen aangebracht. Door het aanbrengen van 3 lagen trekt vuil en vocht niet in het meubel.  

    • Alleen in een blanke matte versie beschikbaar.

    • Een gelakt meubel beschermt goed tegen vocht en vuil. 

    • Het meubel hoeft alleen met een conditioner onderhouden te worden.


Nadelen lak

    • Een gelakte meubel is niet plaatselijk bij te werken. Het meubel kan alleen bijgewerkt worden door middel van het gehele oppervlakte te schuren.

    • Op een gelakt meubel kan er plaatselijk slijtage ontstaan.

    • Lak is veelal gemaakt van chemische kunststof. Het is niet direct schadelijk.


Onderhoud: 

• Elke dag licht vochtig met een schone doek afnemen.

    • iedere maand schoon te maken met lak een conditioner.

    • Ontstaat er een glanslaag op de lak dan dien je het oppervlak intensief te reinigen. Stuur ons een mail en wij leggen de vervolgstappen graag uit.

Afwerkingen en onderhoud

Meubels repareren en schuren

Heb je in het verleden een massief eiken of andere houten meubels laten maken of gekocht? Maar is het meubel instabiel, vind je de kleur niet meer zo mooi of er zit houtworm in?



Wij kunnen je helpen. Wij geven jouw meubel zijn waarde weer terug!


Lees verder
Share by: